Kurtasje-guide! Slik kjøper du aksjer billigst

En guide for å finne beste pris på kurtasje


Dette innlegget kan spare deg for mange penger i unødvendig kurtasje, så følg med! Her får du en oversikt over hvor du får beste pris på kurtasje.

Innlegget er oppdatert med de nye prisene fra DnB som gjelder fra 13. oktober 2020.

Hva er kurtasje?

Vi begynner med en forklaring på hva kurtasje.
Kurtasje er rett og slett en avgift du som kunde betaler hver gang du kjøper eller selger en aksje. Det kommer vi ikke utenom. Men for å tjene MEST MULIG på aksjehandelen er det smartest å betale MINST MULIG i avgifter.

Oversikt over kurtasjeprisene

Det er ulike avgifter på alle plattformer du kan få kjøpt aksjer, og det er ikke helt enkelt å finne beste pris. Er du student får du en pris, handler du mye en annen. Nedenfor ser du oversikten over hva de ulike tilbyderne belaster i kurtasje. Og vilkårene som gjelder for de ulike type programmene.

Noen forandringer hos DnB

Det er noen forandringer hvis du velger å kjøpe aksjer gjennom DnB.
Blant annet har de satt ned prisen for det som tidligere het “DnB Ordinær”. Nytt navn er DnB Basis og minsteprisen for å kjøpe aksjer er nå 79 kr. Tidligere var det 95 kr.

En annen forandring er DnB Ung som nå har en minstepris på 1 kr. Akkurat det samme som Nordnet har i sin “studentrabatt” og “Velkomstpris”. DnB hadde tidligere en aldersgrense på 33 år for å handle gjennom “DnB Ung”. Den er nå redusert til 28 år. Men det er fortsatt høyere aldersgrensen enn hva Nordnet opererer med, som er maks 25 år.

Hvordan man regner ut kurtasjen

For å regne ut kurtasjen gjør man slik:

Du er kunde i for eksempel Danske bank og kjøper aksjer for 1 000,-. Kurtasjen er 0,15%, og uten en minstepris ville du betalt 1,5,-. Men siden det er en minstepris vil kurtasjen koste deg 89,-. Nedenfor har jeg gjort en utregning på hvor mye det vil koste i kurtasje for å kjøpe for:

  • 1 000,-
  • 10 000,-
  • 20 000,-
  • 50 000,-
  • 100 000,-
  • 250 000,-
  • 500 000,-

Det er nok innenfor det de fleste av oss handler aksjer for.
Jeg har sjekket hver enkelt kategori, og funnet ut hvem som er billigst og hvem som er dyrest. Det er mye penger å spare på å velge tilbyderen med beste pris på kurtasje.

Kun 2 banker har makspris

Kun Nordea og SBanken har en makspris. Det er den høyeste prisen du som kunde vil betale for å kjøpe og selge aksjer. Uansett hvor mye du kjøper for betaler du maks 99,- i kurtasje hos Nordea, og 250,- hos Sbanken. Men du skal opp i kjøp på over 500 000,- for at det skal lønne seg å handle aksjer hos Sbanken. Det viser jeg nedenfor i en sammenstilling.

Her finner du beste pris på kurtasje

For at du enkelt skal finne hvor du får beste pris på kurtasje har jeg laget en oversikt. Den oppdaterte listen ser du nedenfor.

Jeg har markert de laveste prisene med grønt og oransje.

Grønn pris
Den grønne er stort sett Nordnet Velkomstpris. Velkomstprisen hos Nordnet får man den måneden man blir kunde, og måneden etterpå. Som oftest er det den beste prisen man får, men kun første og andre måneden. Etter det overføres man til “Normal”, og da blir det langt dyrere. Du kan selv velge aktivt å gå over til “mini” og da vil du få en lavere pris. Som du ser av oversikten er den på 0,15 % per handel og minimum 29 kr.

Også DnB har grøn pris. Det er fordi DnB har satt ned minsteprisen på Dnb Ung til 1 kr. Men den gjelder ikke alle, du må være under 28 år for å få den lave prisen.
DnB Private Banking er best i klassen ved 2 tilfeller. Vilkåret for å være DnB Private Banking kunde er å enten ha 2 millioner i plasserbar formue, eller minst 2 millioner i inntekt. For de aller fleste av oss er derfor ikke dette et alternativ.

Oransje pris
Den oransje prisen er fast lav pris. Det er prisen du får uten vilkår. Hele veien viser det seg at Nordea er billigst. Det er selvfølgelig fordi de har en minstepris på 1 kr. Ingen annen tilbyder kan slå den faste lave prisen. Og det gjør Nordea rimeligst for alle type transaksjoner.

Nordea og Nordnet Velkomstpris er i topp

Men selv med en prisnedgang hos DnB er det fortsatt Nordea og Nordnet Velkomstpris som er i topp for de aller fleste.
DnB Ung er et godt alternativ, hvis du er under 28 år.

Handler du for 1 000 kr per gang vil du få beste pris på kurtasje hos DnB hvis du er under 28 år, første månedene hos Nordnet eller hos Nordea uansett hvor gammel du er eller hvor lenge du er kunde.

Nordea vinner over tid

Konklusjonen er at skal du investerer over lenger tid enn 2 måneder vinner Nordea priskrigen på kurtasje. Og forskjellen kan utgjøre alt fra 98 kr til over 500 kr per transaksjon! Ikke kast bort penger på dyr kurtasje. Velg rimligste løsning, og invester heller pengene du sparer!

Selv om Nordnet ikke er billigst på aksjehandel anbefaler jeg fortsatt å være kunde hos de. Hvorfor?
Jo, fordi Nordea har en forferdelig dårlig plattform for aksjehandel. Her ser du hovedsiden hos Nordea:

Her ser du tilsvarende hos Nordnet:

Mer informativt, ikke sant?
I tillegg får du sanntidsoppdatering hos Nordnet. Helt gratis. Det får man ikke hos Nordea. Sanntidsoppdateringer betyr at aksjekursen oppdateres kontinuerlig. Hos Nordea har du en 15 minutters forsinkelse. Det har kanskje ikke så mye å si for de fleste, men jeg synes det er greit å følge med på kursen før jeg legger inn en ordre.

Nordnet

Fler fordeler hos Nordnet

I tillegg er det veldig oversiktlig hos Nordnet. Både over mest omsatte aksjer, vinnere og tapere. Og man kan lage sine egne lister over aksjer, eller fonder, man ønsker å holde et øye på.

Ønsker du å få beste pris på kurtasje, men fortsatt holde oversikt over aksjekursene er løsningen enkel. Følg med på kursene i Nordnet, og kjøp aksjene i Nordea.

Main Image by janjf93 from Pixabay