Kurtasje-guide! Slik kjøper du aksjer billigst

moneypenny

En guide for å finne beste pris på kurtasje


Dette innlegget kan spare deg for mange penger i unødvendig kurtasje, så følg med! Her får du en oversikt over hvor du får beste pris på kurtasje.

Innlegget er oppdatert med de nye prisene fra Nordea som gjelder fra 17. januar 2022. 

Hva er kurtasje?

Vi begynner med en forklaring på hva kurtasje.
Kurtasje er rett og slett en avgift du som kunde betaler hver gang du kjøper eller selger en aksje. Det kommer vi ikke utenom. Men for å tjene MEST MULIG på aksjehandelen er det smartest å betale MINST MULIG i avgifter.

Oversikt over kurtasjeprisene

Det er ulike avgifter på alle plattformer du kan få kjøpt aksjer, og det er ikke helt enkelt å finne beste pris. Er du student får du en pris, handler du mye en annen. Nedenfor ser du oversikten over hva de ulike tilbyderne belaster i kurtasje. Og vilkårene som gjelder for de ulike type programmene.

Store forandringer hos Nordea

Det er store forandringer hvis du velger å kjøpe aksjer gjennom Nordea etter 17. januar 2022. Nordea som lenge vært billigst på kurtasje slår nå til og setter opp prisene fra 1 krone til 39 kr. Det er en voldsom økning, og vil føre til at du som investerer mindre beløp vil oppleve at en stor del av gevinsten blir spist opp av kurtasje. De øker også maks kurtasje fra 99 kr til 149 kr. Noe som vil påvirke de som investerer for store summer hver gang.

Personlig har jeg alle mine aksjer i Nordea, og med den nye økningen vil jeg nok flytte alle nye investeringer til en annen plattform. Det er på grunn av at jeg investerer forholdsvis lave summer ved hver transaksjon.

For deg som er ung

Er du under 25 år og ønsker å kjøpe aksjer bør du gå for DnB Ung eller Nordnet med sin «studentrabatt». Faktisk får du lavere kurtasje hos DnB helt til du blir 28 år. Begge tilbudene opererer med en minstepris på 1 kr.

Nordnets prismodeller

Nordnet har en «Velkomstpris» som gjelder første måneden du åpner en konto, og påfølgende måned. Det er en minstepris på 1 kr, og den gjelder uansett alder. Etter månedene med velkomstpris blir du automatisk overført til «Normal», hvor minsteprisen er 79 kr. Du må derfor følge med og heller velge en annen løsning uti fra hvor mye du handler.
Handler du for mindre enn 52 667 kr bør du gå for «Mini». Den vil gi deg en minstepris på 29 kr eller 0,15 % kurtasje. Handler du for mer enn 52 667 kr kan du fortsette med «Normal».

Hvis du blir bitt av investeringsbasillen finnes det andre modeller som gir deg en lavere pris. For eksempel «Bonus», som koster 69 kr per handel, hvis du handler mer enn 15 ganger i måneden. Den som handler mer enn 30 ganger i måneden vil nyte godt av VIP, hvor minsteprisen er 39 kr.

Hvordan man regner ut kurtasjen

For å regne ut kurtasjen gjør man slik:

Du er kunde i for eksempel Danske bank og kjøper aksjer for 1 000,-. Kurtasjen er 0,15%, og uten en minstepris ville du betalt 1,5,-. Men siden det er en minstepris vil kurtasjen koste deg 89,-. Nedenfor har jeg gjort en utregning på hvor mye det vil koste i kurtasje for å kjøpe for:

  • 1 000 kr
  • 10 000 kr
  • 20 000 kr
  • 50 000 kr
  • 100 000 kr
  • 250 000 kr
  • 500 000 kr

Det er nok innenfor det de fleste av oss handler aksjer for.
Jeg har sjekket hver enkelt kategori, og funnet ut hvem som er billigst og hvem som er dyrest. Det er mye penger å spare på å velge tilbyderen med beste pris på kurtasje.

Kun 2 banker har makspris

Kun Nordea og SBanken har en makspris. Det er den høyeste prisen du som kunde vil betale for å kjøpe og selge aksjer. Uansett hvor mye du kjøper for betaler du (fra 17 januar 2022) maks 149 kr i kurtasje hos Nordea, og 250 kr hos Sbanken. Men du skal opp i kjøp på over 500 000 kr for at det skal lønne seg å handle aksjer hos Sbanken. Det viser jeg nedenfor i en sammenstilling.

Her finner du beste pris på kurtasje

For at du enkelt skal finne hvor du får beste pris på kurtasje har jeg laget en oversikt. Den oppdaterte listen ser du nedenfor.

Jeg har markert de laveste prisene med grønt og oransje.

Grønn pris
Den grønne er stort sett Nordnet Velkomstpris. Som nevnt får man velkomstprisen hos Nordnet den måneden man blir kunde, og måneden etterpå. Som oftest er det den beste prisen man får, men kun første og andre måneden. Etter det overføres man til “Normal”, og da blir det langt dyrere. Du kan selv velge aktivt å gå over til “mini” og da vil du få en lavere pris. Som du ser av oversikten er den på 0,15 % per handel og minimum 29 kr.

Også DnB har grøn pris. Det er fordi DnB har minsteprisen på Dnb Ung til 1 kr. Men den gjelder ikke alle, du må være under 28 år for å få den lave prisen.
DnB Private Banking er best i klassen ved 2 tilfeller. Vilkåret for å være DnB Private Banking kunde er å enten ha 2 millioner i plasserbar formue, eller minst 2 millioner i inntekt. For de aller fleste av oss er derfor ikke dette et alternativ.

Oransje pris

Den oransje prisen er fast lav pris, som er åpen for alle uansett alder eller andre vilkår. Tidligere var Nordea billigst uansett hvor mye eller lite du investerte siden de hadde en minstepris på 1 kr. Nå avhenger det i større grad av investeringssummen. Handler du opp til 26 000 kr vil «Mini» fra Nordnet være rimeligst. Har du større kapital å sette på børsen vil det lønne seg å være hos Nordea.

SaxoBank: et alternativ?

Når Nordea nå øker prisene har jeg sett rundt omkring etter alternativer. Og funnet SaxoBank, som er en dansk investeringsbank. Ut i fra utseende virker det som en mer avansert plattform, som kan virke litt avskrekkende for nybegynnere. Det som er gunstig er prisen. Som du ser av oversikten er faktisk SaxoBank, som er markert med gult, rimeligere enn Nordnet «Mini». Også Saxobank opererer med ulike prisnivåer. Den som er med i oversikten kalles for «Classic» og er uten vilkår. Skal du in på «Platinum» må du ha et startinnskudd på 2 millioner kroner.  Minstekurtasjen hos SaxoBank for Classic er 0,1 % eller minst 20 kr.

En ulempe med SaxoBank er at det ikke er sanntidsoppdatering. Det betyr at aksjekursen oppdateres kontinuerlig. hos SaxoBank er det en forsinkelse på 15 minutter.
Jeg har ikke selv prøvd SaxoBank, og hvis du som leser har det kom gjerne med tilbakemeldinger!

SaxoBank er medlem av det danske garantifondet og skriver slik på sin hjemmeside: 

Verdipapirer påvirkes generelt ikke av betalingsstopp eller tvangsavvikling, og blir returnert til kunden. Hvis en dansk bank (inkludert Saxo Bank) ikke er i stand til å returnere verdipapirer som oppbevares eller forvaltes, vil garantifondet dekke opptil EUR 20 000 per kunde.

Nordea og Nordnet Velkomstpris er i topp

Selv med en prisoppgang hos Nordea er de fortsatt konkurransedyktige på høyere summer. For deg som investerer mindre er Mini fra Nordnet beste alternativet.
Og for deg som under 28 år er DnB Ung et godt alternativ.

Handler du for 1 000 kr per gang vil du få beste pris på kurtasje hos DnB hvis du er under 28 år, første månedene hos Nordnet eller hos Nordea uansett hvor gammel du er eller hvor lenge du er kunde.

Nordnet vinner over tid

Konklusjonen er at skal du investerer over lenger tid enn 2 måneder vinner Nordnet med «Mini» priskrigen på kurtasje. Men det er ikke like mye å spare nå som Nordea øker sine priser. Likevel er det lurt å ha fokus på kurtasje. Velg rimligste løsning, og invester heller pengene du sparer!

Det er flere fordeler med å være hos Nordnet sammenlignet med Nordea. En av de er plattformen du handler på.
Her ser du hovedsiden hos Nordea:

Her ser du tilsvarende hos Nordnet:

Mer informativt, ikke sant?
I tillegg får du sanntidsoppdatering hos Nordnet. Helt gratis. Det får man ikke hos Nordea. Sanntidsoppdateringer betyr at aksjekursen oppdateres kontinuerlig. Hos Nordea har du en 15 minutters forsinkelse. Det har kanskje ikke så mye å si for de fleste, men jeg synes det er greit å følge med på kursen før jeg legger inn en ordre.

 

Fler fordeler hos Nordnet

I tillegg er det veldig oversiktlig hos Nordnet. Både over mest omsatte aksjer, vinnere og tapere. Og man kan lage sine egne lister over aksjer, eller fonder, man ønsker å holde et øye på.

Ønsker du å få beste pris på kurtasje, handler for maks 20 000 kr per gang, og du vil holde oversikt over aksjekursene er løsningen enkel. Da får du det du trenger hos Nordnet.

 

Main Image by janjf93 from Pixabay