Slik takler du et urolig marked

Urolig marked

«Oslo Børs stuper». «232 mrd blåst bort». «Vi har ikke én boble, men tre».

Har du lagt merke til overskriftene i avisene de siste dagene og ukene? Ikke minst har krigen i Ukraina skapt usikkerhet rundt hvordan verdenssituasjonen blir fremover. Det skorter ikke på oppslag om hvor risikofull børsen er om dagen, med påfølgende råd om å selge seg ned i aksjer eller velge en type aksjer fremfor en annen. Men også råd om å sitte stille i båten og fortsette å kjøpe som før.

Hva betyr det egentlig å sitte stille i båten, hvorfor skal man gjøre det, og ikke minst: hvordan?

Rule nr one: Never lose money.

Vi kan godt ta frem et velbrukt sitat fra den kjente investoren Warren Buffet i tider som dette. Han har uttalt at du kun trenger å følge  to regler når du investerer:
1) Regel nr en: Aldri tap penger.
2) Glem aldri regel nummer en.

Første gang jeg leste reglene så måtte jeg flire litt for meg selv. Jeg tenkte at det var et typisk sitat som gjør seg godt på en tavle, men som ikke gir noen videre praktisk verdi for en investor. Det er klart at hvis du unngår å tape penger så kan du gjøre det rimelig godt nær sagt hvor som helst. Det blir litt som å si at du må spise færre kalorier enn du bruker for å gå ned i vekt. No shit, Sherlock.

Det var før jeg tenkte litt mer over det, og funderte på hva det egentlig betyr det han sier. Mer konkret; hva det betyr for en langsiktig investor som meg, som er bredt investert over hele verden gjennom globale indeksfond? Hvordan skal jeg unngå å tape penger? Er det i det hele tatt mulig?

La oss definere tap først:  Når har du tapt penger? Er det når markedet faller? Nei, du taper pengene først når du faktisk selger. Fall i markedet er kun et tap på papiret. Det samme kan man si om gevinst. Du har ikke reell gevinst før du har solgt og sitter med gevinsten i «hånda».

En titt på utviklingen av MSCI-world indeksen de siste  årene viser oss hvordan vi kan unngå å tape penger: Ikke selg når markedet faller! Holder du pengene over tid vil fallet hente seg inn igjen.

MSCI World Index
Kilde: Backtest.curvo.eu

Det høres jo enkelt ut, i teorien. Er det virkelig så enkelt? Dessverre ikke. Hjernen din hater nemlig å se at du «taper» penger, og vil forsøke å skremme deg til å sikre pengene mens du kan. Fryktsenteret i hjernen trigges og vil presse deg til å reagere. Det krever ganske mye av investormagen å klare å kontrollere denne frykten. Vi har dessuten en tendens til å gjøre noen ganske store feil når vi investerer, slik at det blir nesten umulig.

5 feil du gjør når du investerer

Feil nr 1: Du har tatt for høy risiko. Kanskje har du fått med deg at det er lurt å investere, og at det kan få pengene dine til å vokse til himmels, men du overså eller neglisjerte den delen om at du må tåle at verdien svinger. Hvis du ikke tåler dette så er ikke børsen riktig sted for pengene dine. Enten om det kommer av at du ikke får sove om natten, eller fordi du trenger pengene i nær fremtid. Jeg sier ikke at du ikke kan investere noe, men du må vurdere om du har investert mer enn du er komfortabel med. Det finnes noen ting som bør være på plass før du investerer:

  • Du har en bufferkonto
  • Du har nedbetalt all dyr gjeld (rente på mer enn 5 %)
  • Du har nedbetalt bolig til 65-75 %
  • Du har lengre enn 5-7 års tidshorisont på sparepengene

Hvis disse tingene er på plass, er det egentlig ingen grunn til at du skal være veldig nervøs og du kan med fordel ta høyere risiko med sparepengene. Hvis du likevel sover dårlig, så må du vurdere om du skal ta ned risikoen ved å ha mindre investert på børsen.

Feil nr 2: Du har ingen plan for hvordan du skal investere. Med dette så mener vi ikke at du må ha side opp og ned med charts og nøkkeltall og strategier. En god investeringsplan bør si noe om hva du skal investere i, og hvordan du skal gjøre det. La oss bare si med en gang, det enkle er ofte det beste. En enkel investeringsstrategi der du investerer i ett globalt indeksfond er en super måte å investere på. All empiri og statistikk tilsier faktisk at dette er den strategien som vil gi deg best avkastning i det lange løp. Merk deg «i det lange løp», en slik strategi krever nemlig at du er langsiktig med investeringene dine.

Feil nr 3: Du klarer ikke å sortere bort støy. Med støy så sikter vi nettopp til overskrifter som nå dominerer, om fall, tap og bobler. Diskusjoner og råd fra eksperter som vil råde deg til å gjøre det ene eller det andre. Som spår hvilke aksjer som vil stå seg best gjennom korreksjoner, og når du bør selge deg ut. Også diskusjoner i sosiale medier og forum, som vår egen MoneyPenny-gruppe kan bidra til støy. Ikke glem at det er like mange strategier som det er investorer, og det som passer for andre trenger ikke å passe for deg. Husk hva som et strategien din, og hold deg til den.

Feil nr 4: Du fokuserer på nåtiden. Dette er helt naturlig, men bidrar til at det blir vanskelig å holde det langsiktige målet i sikte. Hvis du ser deg blind på kortvarige korreksjoner og svingninger så utsetter du deg for langt mer stress enn nødvendig. Hvis du har 5-10-15 års tidshorisont på investeringene dine, så betyr det egentlig ikke så mye hvordan markedet beveger seg i dag. Et fall på 2, 10 eller 30% i dag er glemt om  10-15 år. De siste 2-3 årene har vi fått rekordmange nye investorer på børsen, mye takket være grupper som MoneyPenny og DnBs kampanje #huninvesterer. Har vi vært flinke nok til å informere om risikoen og hva du kan forvente å tjene? Det er en vanskelig balansegang, fordi en av grunnene til at mange kvier seg for å investere er nettopp frykt for å tape penger. Vi har derfor lagt vekt på å formidle at børsen ikke er så risikofull, gitt at man er bredt investert og har en lang tidshorisont. På kort sikt er det imidlertid veldig stor risiko, og høy avkastning kan bli barbert bort på et blunk. Det er derfor lurt å minne deg selv på at du er en langsiktig investor, og at nåtiden ikke er så viktig i det lange løp.

Feil nr 5: Du har for høye forventninger til avkastning. Etter mer enn 10 år med mer eller mindre kontinuerlig oppgang, flere av dem i tosiffersklassen, er det lett å store forventninger til hvor mye du skal tjene på børsen. Børsen falt riktignok ca 30 % under corona-krisen i mars 2020, men dette hentet seg så raskt inn igjen at det nesten er glemt allerede. Det er viktig å være klar over at det er naturlig med svingninger på børsen, og at det er en del av «gamet». Selv om den gjennomsnittlige avkastningen de siste 40 årene har ligget på mellom 8-10 % er det nesten ingen år som faktisk har denne avkastningen. I fjor (2021) økte Oslo Børs med hele 23 %, og lå dermed langt over hva du kan forvente. Å ha et realistisk bilde av hva du kan forvente å tjene på børsen er nyttig når markedene er urolige, fordi da slipper du å bli skuffet når 40 % gevinst plutselig er redusert til 6 %.

Hva skal du gjøre?

Sitt stille i båten er et råd som ofte går igjen, og det er et godt råd for den som investerer langsiktig. Men det er krevende, spesielt hvis du er fersk i markedet og kanskje akkurat har fått en ny vår i økonomien din. Hvordan skal du klare å se at verdiene faller og sortere bort støy når du endelig har begynt å interessere deg for penger og sparing? Vi har noen tips som kan hjelpe deg.

# Automatiser sparingen din. Sett opp faste trekk og avtaler som gjør at du ikke trenger å tenke før du investerer. Den beste tiden å investere på er når du har pengene, så fortsett sparingen som før.

# Øk inntekten din. Når børsen rangler er det et perfekt tidspunkt å kjøpe mer for den langsiktige investoren. hvis du synes det var en god idé å kjøpe aksjer når markedet var høyt oppe, er det en enda bedre idé å kjøpe når de er billigere. Se på børsfall som den perfekte muligheten til å kjøpe mer. Men da er du avhengig av å ha litt ekstra penger å bruke.  Gå på leting i boden, loftet og garasjen. Et det på tide å selge unna noen av de tingene du aldri bruker lenger? Kan du jobbe en ekstra vakt eller ta på deg litt overtid? Tar du på deg oppdrag som sanger, foredragsholder, webdesign e.l. som du kan få litt ekstra penger på? Ikke bare får du tankene dine over på noe annet, men du kan utnytte fallet til å tjene penger.

#Logg av. Logg av alt som kan bidra til å trigge frykten din og unngå å sjekke investeringene dine. Hvis du ikke skal bruke pengene før om 15 år spiller det ingen rolle hvordan det går med de i dag eller i morgen. Unngå å sjekke porteføljen din, og la være å lese økonominyheter.

#Les en bok.  Det hjelper deg å fokusere på noe annet enn selve pengene og leder deg til å heller tenke på  sparingen, strategien og målet. Selv har jeg fått en forkjærlighet for bøker som tar for seg psykologien bak valgene vi gjør rundt penger og investeringer, mer enn rene metode- og strategibøker. Mine 10 økonomibokfavoritter for øyeblikket er:

(Ikke reklame, jeg har bare linket til bøkene så dere skal slippe å lete de frem)

# Ta deg en tur ut. Gjør noe annet enn å tenke på penger og investeringer. Løp deg en tur, dra på isfiske, snekre eller noe som lar deg koble fullstendig av. Okkuper tankene og kroppen med noe som gjør at du nesten glemmer at du har investert. Når du ikke tenker på det, blir du heller ikke fristet til å gjøre noe.

Hva gjør jeg selv når børsen svinger? Lukker øynene, logger av og kjøper som før. I dag har jeg for eksempel revet en garasje for å gjøre plass til ny innkjørsel og en ny dobbel garasje. Hvis hodet skulle finne på å begynne å tenke på investeringene, så er kroppen så sliten at jeg uansett ikke makter å gjøre noe med det.

Livet er heldigvis mer enn penger. Og godt er det.

 

God søndagskveld!

 

Beate Engelschiøn